Vad socker gör med kroppen

Socker påverkar signalsubstanserna
Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig tillfälligt bättre, men blodsockerhalten åker jojo. 

Humörsvängningar
Sockerkänsliga kan vara både under-, normal- och överviktiga. De kan vara matmissbrukare men behöver inte vara det. Att vara sockerkänslig innebär att ha ett obönhörligt sug efter fel slags mat, som i sin tur leder till kraftiga humörsvängningar och låga energinivåer. Den sockerkänsliga blir något av en "Dr Jekyll och Mr Hyde". Ena stunden kan hon ha depressioner och/eller aggressioner, vara våldsam, oförutsägbar, glömsk och impulsiv. Hon kan ha kort stubin, vara virrig och ofokuserad och prata mycket och fort. Men hon kan också vända på en sekund och visa sig kreativ, klarsynt, charmig, energisk, lekfull och kärleksfull. En sådan person är det jobbigt både att vara och att leva med. 

Snabba kolhydrater – hög insulinnivå 
Det här med mjöl och pasta kan kräva sin förklaring. De består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos - precis som sockret. Två och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent socker. När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan. Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans.

Socker - ett gift för kroppen
Socker kan försvaga immunförsvaret 
Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn. 
Socker bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier 
Socker kan orsaka njurskador  
Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium 
Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen 
Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor 
Socker kan försämra synen 
Socker kan orsaka sur mage 
Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår 
Socker orsakar övervikt och fetma 
Socker kan orsaka astma 
Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS) 
Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas 
Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän 
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart 
Socker kan orsaka depression 

 

Källa: http://juliaajoo.blogg.se/2013/april/

 




NAMN *
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


BLOGG


KOMMENTAR